23 Aralık 2015 Çarşamba

BİZ ASLINDA YÖK’ÜZ

BİZ ASLINDA YÖK’ÜZ
Sorun Üreten Yök; Burası Belirsizlikler Vadisi
(Burada adı geçen tüm kişi ve kurumlar maalesef gerçektir.)
Bilindiği üzere Mevcut Yök başkanı Yekta Saraç 11 Kasım 2014 Tarihinde Yök Başkanlığına getirildi. Yaptığı ilk açıklamalar verdiği ilk demeçler neticesinde Yök’e yeni bir soluk getireceği yenilikçi, katılımcı çözüm odaklı bir yönetim gerçekleştireceği algısı oluştu, Yüksek öğretimin kronik sorunlarına karşı yeni çözümler getireceği havası oluşturuldu. Velhasıl ilk icraatlardan biride akademik camianın esaslı sorunlarından biri olan 50/d sorununa el atıldı ancak bu konudaki çözüm topu taca atmaktan öteye geçemedi.
2. ve en önemli sorun ise ÖYP. Saraç Yönetimindeki YÖK henüz birinci ayında 26 Aralık 2014 tarihinde, 2014 Aralık ÖYP alımlarıyla birlikte ÖYP hesap yüzdelerini değiştirdi. Yani 2014 Aralık Öyp alımlarına başvuracaklar alımlarda puanların nasıl olacağını başvuru sırasında öğrendi. Küsuratların büyük önem taşıdığı Öyp’den aylar öncesinden bir puan hesabı yapan ve buna göre çalışan yüzlerce insanın emekleri ise bir anda heba oldu. Evet ilkokul matematik bilgisini ölçen Ales’in oranının bu kadar yüksek olması kesinlikle doğru değil daha da düşürülmesi hatta akademik hayatla hiçbir bağlantısı olmayan bu sınavın tamamen kaldırılması gerekli. Burada esas sorun son saniye değişikliğiyle konuyla ilgili kişilerin aleyhine olacak şekilde yaptık-oldu-bittici anlayış. Bu anlayış bununla da sınırlı kalmadı. Hepimiz en az bir yıl Ales’e Yds’ye hazırlanıp Temmuz 2015 alımlarını beklerken Haziran ayının sonunda bir anda alan sınavının getirildiği duyuruldu. Öyle bir duyuru ki evlere şenlik. Bütünüyle baştan savma bir dil, konuyu açıklamak yerine daha da belirsiz hale getiren hiç kimsenin şunu demeye çalışmışlar noktasında ortak paydaya gelemediği bir metin. Alan sınavı nasıl olacak üniversiteler mi yoksa Yök mü yapacak? merkezi mi olacak, klasik mi olacak, sözlü mü olacak? sınav kurulları nasıl belirlenecek? sınavın kapsamı nasıl
olacak adaylar nelere çalışacak? alan sınavı ne zaman olacak hiçbiri belli değil. En önemlisi de adam kayırmadan kaçtıkları için cari sınavlar yerine Öyp’ye hazırlanan onlarca adayın merak ettiği acaba yeni sistemde adam kayırmaya müsait olacak mı sorusuna bir cevap bulunamaması. Yök duyuruyu yapıyor ve kenara çekiliyor. Binlerce aday belirsizlikler içinde geleceğini şekillendirecek sistem hakkında bilgi sahibi olamıyor. Olmak için Yök’e ulaşmanın tek yolu ise “Bizim bilgimiz yok duyuruları takip edin” demekten başka hiçbir cümle duyamadığımız çağrı merkezleri. Bilgi talep hakkınızı kullandığınızda da sonuç yine aynı. Şanslıysanız ve Ankara’daysanız Yök’e gidip bilgi istediğinizde de durum aynı. Sosyal medyada forumlarda küçücük bir bilgi kırıntısı için çırpınan insanların ise vakit kaybı ve sinir harbinden başka eline geçen bir şey yok. Düşünün mezun olmuşsunuz işsizsiniz çevrenizde sürekli ne olacak şimdi sorusu var ama bırakın çevrenizi bu konuda kendinizi rahatlatacak plan proğram yapmanızı sağlayacak bir bilgiye sahip değilsiniz ve karşınızda bunu hiç umursamayan bir kurum var.
Bunlarla bitti mi elbette bitmedi. Elinizde beklemekten başka hiçbir şey kalmadığı için mecbur beklemeye başlıyorsunuz. Sonra yeni bir duyuru TEMMUZ ALIMLARI OLMAYACAK. Bunun yerine birkaç bölüm alan sınavı olacak. Peki, hangi bölümler alan sınavı olacak hangileri olmayacak? Belli değil. Ne zaman belli olur? Oda belli değil. Neye göre alan sınavı yapılacak bölümleri belirliyorsunuz? Cevap yok.
Dur gitme dahası var ki büyük dilim sona kaldı.
Gırtlağına kadar adam kayırmaya batmış akademik camiada önceden alınacak ismi bile bile girdiğin, soruların istenilen adaya önceden verildiği yada istenilen adayın alınması için diğer adaylara uç soruların sorulduğu, istenilen aday ön değerlendirmeye giremezse sınava giren tüm adaylara komik puanlar vererek başarısız sayıldığı, bir sınavda istenilen aday alınmayınca ardından hemen ikinci kadronun açıldığı cari alımlardan kaçtığın için hala bir umut ÖYP için beklemeye devam ediyorsun ancak bir
gün bir gazete haberinden öğreniyorsun ki atanmak için onca emek sarf ettiğin en değerli vakitlerini İngilizceyle alakası olmayan bir yabancı dil sınavına, topun kaç kez sektiğini hesaplatan bir Akademik sınava harcadığın ÖYP kaldırılmış. Ve maalesef bunu ilgili kurumdan öğrenmek yerine bir gazete küpüründen öğreniyorsun. Yani onca zaman Ales çalıştığın İngilizce kurslarına gittiğin, vaktinin büyük bölümünü ayırdığın Öyp yine son saniye değişikliğiyle kaldırılıyor. Ki Ales ve Yds’nin geçerliliği 3 yıl. Onun haricinde şu sorunun bir cevabı da yok MADEM ÖYP KALDIRILACAKTI SON DÖNEMİYDİ NEDEN ALAN SINAVI GETİRİLDİ VE TEMMUZ ALIMLARI YAPILMADI. SORUN VE BELİRSİZLİK ÜRETMEKTE SINIR TANIMAYAN YÖK'ÜMÜZÜ BUDA KESMEDİ ARALIK AYINA KADAR ALAN SINAVLARINI VE KALAN BÖLÜMLERE ARALIK AYINDA ÖYP ATAMALARINI YAPILACAKLARINI SÖYLEDİ AMA ARALIK SONU GELDİ HALA YÖK'TE BİR SES SEDA YOK. ALIMLARIN İÇİN AYLARDIR BEKLEYEN ADAYLAR VE ONLARIN UMUTLARI BEKLENTİLERİ EMEKLERİ BİLGİ EDİNME İSTEKLERİNE GELİRSEK. AH NE KADAR DA CAHİLCE KONUŞUYORUM..
Sonuç olarak torpilden kaçarak ÖYP’ye sığınan adaylara yapılan açıklama ise ÖYP’nin hoca- araştırma görevlisi ilişkisini bozduğu. Türkçesi torpili önlemek için getirilen Öyp hoca istediği kişiyi alamıyor adam kayıramıyor gerekçesiyle kaldırıldı. Evet sevgili Yök hiçbir şekilde size ulaşamıyor soru soramıyor sorsakta cevap alamıyoruz. Aradığımız Yök’ nedense bir türlü ulaşılamıyor. Yaptıklarınızın sorgulanmadığı, denetlenmediği kimsenin size ses çıkarmadığı gerekçesiyle her şeyi yaptık-oldu-bitti düşüncesiyle yapabilirsiniz. Ancak kul hakkının hiçbir şekilde kapanmadığını onca insanın emeğiyle ilgili değişiklikleri tv kanalı değiştirir gibi, umursamaz bir şekilde değiştirmenizin hesabının ilahi yada beşeri bir el tarafından bir gün mutlaka sorulacağını unutmayınız..

1 yorum:

  1. Mükemmel bir şekilde anlatmışsınız durumumuzu ..
    Nasıl bittiğini anlamadım
    Hepimize hayırlı sonlar diliyorum

    YanıtlaSil